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국내여행과 맛집/맛집탐방

자매국수 제주점 - 제주 맛집, 제주 공항 맛집, 줄서서 먹는 맛집 Southkorea Jeju Island Airport Meat noodles - Sisters' Slices of Sisters' Soup

by 알랑빵구 2019. 1. 7.

제주시 제주공항 고기국수 - 자매국수 줄서서 먹는 맛집 


Jeju Island Airport Meat noodles - Sisters' Slices of Sisters' Soup 




오늘 소개할 맛집은 제주시내와 제주공항에서 가까운 고기국수 맛집 자매국수 집 입니다. 
자매국수 집은 제주도에 많은 고기국수 맛집들 중에서도 접근성이 용이하기 때문에 많은 사람들이 찾고 있습니다. 따라서 그 만큼 줄도 많이 서야 하는 단점이 있습니다. 글쓴이는 제주도 여행 때 마다 매번 고기국수를 즐겨 먹고 있습니다. 본 자매국수 본점에는 3번 방문하여 고기국수를 맛 보았습니다. 일반적으로 점심시간이나 저녁시간에 대기하게 되면 최소 1시간 정도 대기해야 하는 긴 대기시간 때문에 이른 아침시간 부터 가서 줄을 서서 먹었습니다. 이른 아침에 가서 번호표를 받아도 최소 30분에서 1시간 정도는 기다리셔야지 맛을 볼 수 있는 고기국수 집 입니다. 그럼에도 불구하고 접근성이 뛰어나기 때문에 사람들이 많이 찾고 있는 맛집입니다. 


Today, I will introduce the restaurant which is near Jeju Island and Jeju International Airport, where the meat noodle restaurant is sister soup. 
Many people are visiting the sister noodle restaurant because it is easy to access among many meat noodle restaurants in Jeju Island. So, there is a disadvantage of standing in that line. The writer enjoys eating meat noodle every time he travels to Jeju Island. We visited our sister noodle store three times to taste the meat noodle. I usually have to wait at least an hour for lunch or dinner, so I went to eat in line from early morning. Even if you go to the restaurant early in the morning and get a number, wait for at least 30 minutes to 1 hour before you can taste it. Nevertheless, the restaurant is very accessible, so many people visit it. 




제주도 자매국수집의 메뉴를 소개하겠습니다.

가장 많이 팔리고 있는 고기국수는 8,000원, 비빔국수 8,000원, 돔베고기는 30,000원에 판매하고 있습니다.

그 외에도 다른 메뉴들이 많으니 사진에 나와있는 메뉴판을 참고하시면 되겠습니다.

제주도 자매국수 집의 전화번호는 064-727-1112이고 주소는 제주특별자치도 제주시 삼성로 67 입니다. 

매일 아침 9시 부터 저녁 9시 까지 영업을 하고 있으며 오후 4시에서 5시 까지는 브레이크 타임이 있으니 이 시간을 피해서 음식점을 이용하시길 바랍니다. 


Let me introduce the menu of sister country collection in Jeju.
The highest-selling meat noodle is 8,000 won, Bibimguksu 8,000 won, and Dombe meat is 30,000 won.
There are many other menus, so please refer to the menu board shown in the picture.
The phone number of the Jeju sister noodle house is 064-727-1112, and the address is Samsung, Jeju Island. 
It is open from 9 a.m. to 9 p.m. every day, and there is a break time from 4 p.m. to 5 p.m. so please avoid using the restaurant. 




고기국수의 유래


국수는 워낙 단순하고 손쉬운 음식이라 여기기 때문에 매우 저렴하고 흔한 음식으로 알고 있으나 원래는 매우 귀한 음식이다. 삼국시대부터 밀은 귀한 곡식이라서 밀가루로 만든 음식인 국수는 궁중이나 귀족층의 잔치 때 주로 애용되었고 그 덕에 아직도 시집 장가 간다는 말을 "국수 먹는다" 고 표현하며 일부에서는 그 풍습이 지금까지 이어져 오고 있다.


또한 국수는 장수의 상징이다. 끊어지지 않고 길게 한 가닥으로 이어진 모양을 보며 오래살고 싶은 사람들의 기원을 담아 돌이나 생일에 챙겨먹는 풍습도 생겨났다. 제주도 고기국수가 생겨나게 된 시점은 1910년에서 1920년에데 제주도에서 건면이 생산되기 시작하면서 부터이다. 그 당시에도 국수는 서민들의 음식이 아니였고 특별한 행사용 음식이였다. 특히 결혼을 축하하는 하객들을 대접하는 감사의 마음을 담은 음식이였는데 제주에서는 전통적으로 집안이나 마을의 대소사를 치를때 돗괴기(돼지고기) 대접했는데 그 돼지고기 삶은 국물에 경사를 상징하는 구수를 말아서 하객들을 대접한 것이 고기국수가 등장하게 된 배경이라고 할 수 있다. 따라서 고기 국수는 100여년의 역사를 가진 음식이다.


또 고기국수가 오직 제주도에서만 존재하였던 이유는 제주도의 돼지 고기가 다른 지방의 돼지와 다르게 특별한 비법 없이 그냥 삶아내기만 하여도 누린내가 나지 않기 때문이고 그 육수까지 맛있게 이용할 수 있었기 때문에 가능하였고 오늘날 까지도 그 명성이 이어져 오고 있다. 결국 고기 국수는 청정 지역제주도에서 사육한 양질의 돼지고기가 있어야만 제대로 만들수 있는 제주다운 음식이다


출처 - <제주향토음식보전 연구원 양용진>


The Origin of Meat noodles

Noodles are considered such a simple and easy food that is very inexpensive and common, but they are usually very rare. Since the Three Kingdoms Period, wheat is a rare crop, so noodles, a flour-based food, were mostly used at the royal court or the aristocratic's party, and this is why they call it "pork soup" and some have continued to this day.
The noodles are also a symbol of longevity. Seeing the long, unbroken shape, the custom of eating stones or birthday presents the origins of people who want to live a long life. Jeju Island's meat noodle was introduced from 1910 to 1920, when it began to produce dried noodles in Jeju Island. Back then, noodles were not for ordinary people, but for special occasions. In particular, it was a food of gratitude for guests celebrating their wedding. In Jeju, people traditionally served a matte (pork meat) when they were holding a large Buddhist temple in their home or village, but the pork-boiled soup served its guests with its mouthwater symbolizing the slope. Therefore, meat noodle is a food with 100 years of history.
Also, the reason why meat noodle only existed in Jeju Island is because pork in Jeju Island does not smell like fish if boiled without special secret recipe unlike other local pigs, and it is still possible to enjoy the broth even today. After all, meat noodle is a Jeju-style food that can be made with quality pork raised by clean local Jeju Island.

From Yang Yong-jin, a researcher at Jeju Food Conservation




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